Vad är freeride?

Freeride – Beskriver en specifik typ av skidåkning som äger rum i en naturlig terräng utanför berget och inkluderar djup pulversnö och branta springor. Termen används inte bara för skidåkning, utan också för snowboard. I själva verket är freeriding den mest väsentliga formen för snowboard. Freeriders följer inte en markerad rutt.

Tvärtom, de åtnjuter friheten att spåra löpning. Utgångspunkten för skidåkning är i allmänhet en skidort. Till skillnad från off-piste skidåkning och längdskidåkning, går skidåkningen lite längre bort från de begränsade skidområdets gränser (området i eller runt orten kallas ‘sidecountry’). Freeriders använder höjdsystemet för att klättra upp på berget, och kan också kombinera detta med en kort vandring upp med skinn eller snöskor för att nå orörd pulversnö och utforska berget bort från folkmassorna. Istället för att gå upp är fokus på skidåkning beroende av adrenalinet och spänningen i skidåkning.

“Tända upp, vilda ner” – mottoet för Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, ett freeride-mekka i Österrike― är det som bäst sammanfattar kärnan i denna skidisciplin. Dessutom innebär freeriding en djupare fördjupning i bergsmiljön och ger otrolig utsikt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *